Choď na obsah Choď na menu
 


Jedlá z diviaka

5. 2. 2010

Diviak na lesnícky spôsobObrázok

800 g stehna (pliecka) diviaka, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 2 cibule, 50 g zelera, 3 lyžice masti, bobkový list, borievky, 1 lyžicu hladkej múky, 100 g čerstvých šampiňónov, 0,75 dl červeného vína, pažítku.

Vykostené, očistené, umyté a osušené mäso sa osolí a okorení. Na polovičnom množstve masti sa opraží na tenké plátky nakrájaný zeler, cibuľa, vloží sa pripravené mäso a spolu sa krátko opečie, zastrekne vodou, pridá sa rozdrvené korenie a pod pokrývkou sa dusí. Potom sa pokrývka odstráni a mäso sa pečie v rúre domäkka. Počas dusenia sa obracia, polieva šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Mäkké mäso sa vyberie a uchová v teple. Zo štvrtiny masti a múky sa pripraví svetlá zápražka a zahustí sa šťava, zamieša a dobre prevarí. Podľa potreby sa rozriedi vodou a pred dovarením sa omáčka dochutí vínom a precedí. Do hotovej omáčky sa pridajú očistené šampiňóny nakrájané na plátky, udusené na zvyšku masti. Pri podávaní sa plátky mäsa polejú omáčkou a posypú najemno nakrájanou pažítkou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, vyprážané zemiakové krokety, rôzne upravená ryža, rôzne upravené cestoviny.

 

Diviak na červenom víne

500 g chudého mäsa bez kostí zo stehna, 100 g údenej slaniny, zelenina a nálev z marinády, 1 cibuľa, 1 dl červeného vína, 2 lyžice šípkového lekváru, citrón, trochu cukru, 1 lyžička tuku a múky na zápražku, soľ. Na marinádu: 1/4 l octu, 1/4 l vody, 2-3 lyžice pokrájanej koreňovej zeleniny, 1 cibuľa, 1 bobkový list, 3-4 zrnká čierneho a nového korenia, 2-3 zrnká borievok, alebo materinu dúšku. Miesto vody alebo octu môžeme použiť červené víno.

Marinádu uvaríme z príslušných surovín. Mäso očistíme od tuku, umyjeme a vložíme do uvarenej a vychladnutej marinády na 4-5 dní. Marinády má byť toľko, aby mäso bolo ponorené v tesnej porcelánovej miske. Mäso v marináde obraciame 4-5 dní. V rajnici opražíme na malé kocky pokrájanú údenú slaninu, pridáme z marinády precedenú koreňovú zeleninu, pokrájanú cibuľu a mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán. Opekáme pomaly, na miernom plameni, aby zelenina s cibuľou sa nepripiekli. Potom mäso podlejeme nálevom z marinády a červeným vínom. Prikryté dusíme 50-60 minút. Mäkké mäso vyberieme a šťavu zahustíme tukovou zápražkou, ochutíme šípkovým lekvárom, postrúhanou citrónovou kôrou a šťavou, miešame a varíme 5-10 minút. Nakoniec šťavu precedíme. Mäso pokrájame na plátky, vložíme do precedenej šťavy a prevaríme. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa alebo ryža.

 

Ragú z diviny v kukuričnom kruhu

750 g diviny (pliecko alebo stehno), soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 2 lyžice múky, 100 g prerastenej slaniny, 2 lyžice oleja, 1 veľkú cibuľu, 2,5 dl divinového vývaru, 3 borievky, 2 bobkové listy, 2 lyžičky tymiánu, 1 lyžičku celého čierneho korenia, 1 lyžicu šípkového lekváru, 1/2 l červeného vína, 250 g gaštanov, 250 g šalotky, 2 lyžice masla, 1 lyžicu cukru. Na kukuričný kruh: 1,5 l bujónu, 300 g kukuričnej krupice, 1 lyžicu oleja, vetvičku tymiánu.

Mäso pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme a posypeme múkou. Zohrejeme olej a opečieme v ňom slaninku pokrájanú na kocky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, postupne opečieme mäso, prilejeme vývar a pridáme borievky, bobkové listy, tymián, celé čierne korenie a šípkový lekvár. Pomaly varíme asi 10 minút, prilejeme červené víno a dusíme asi hodinu. Rozpustíme maslo, pridáme cukor, premiešame, pridáme nakrájanú šalotku a gaštany a krátko opečieme. Preložíme do ragú, pridáme pokrájanú slaninu a dusíme 30 minút. Do hrnca dáme bujón a do vriaceho pridáme kukuričnú krupicu. Pomaly varíme 40 minút a občas premiešame. Túto kašu dáme do formy v tvare kolesa a potrieme olejom. Vyklopíme na veľkú misu a do stredu dáme ragú. Ozdobíme vetvičkami tymiánu. Môžeme podávať aj so zemiakovou kašou a brusnicami.

 

Kotlety z diviaka s cesnakom

4 kotlety z diviaka, cesnak, soľ, 50 g masti, rascu.

Z odblaneného a tuku zbaveného chrbta odsekneme 4 kotlety. Z jednej strany ich naklepeme, potrieme prelisovaným cesnakom rozmiešaným so soľou. Druhú stranu iba nasolíme a necháme asi hodinu postáť. Potom ich opražíme z oboch strán na horúcej masti, podlejeme vodou, posypeme rascou a udusíme do mäkka. Podávame so zemiakmi, dusenou ryžou, dusenou krupicou so zeleninovým šalátom a dusenou červenou kapustou.

 

Pečené diviačie stehno na zelenej petržlenovej vňa

600 g diviačieho mäsa zo stehna, soľ, mleté čierne korenie, 40 g masti, 4 lyžice zelenej petržlenovej vňate posekanej nadrobno, 2 cibule, mäsový vývar, 4 paradajky.

Mäso odblaníme, umyjeme a osušíme. Potom ho osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, prudko opečieme v rozohriatej masti zo všetkých strán a posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Pridáme cibuľu pokrájanú na tenké kolieska, podlejeme mäsovým vývarom a pečieme vo vyhriatej rúre. Neskôr pridáme olúpané paradajky pokrájané na osminky a dopečieme.

 

Prírodné rebierko z diviaka

1 kg pečienky z diviaka, 2 lyžice masti, 1 cibuľu, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, borievky, 1 lyžicu masla, 1 lyžičku hladkej múky.

Z očisteného, umytého a osušeného chrbta sa odsekne časť chrbtových a rebrových kostí a nakrájajú sa rebierka s hmotnosťou 166 g na porciu. Mäso z rebierok sa čiastočne uvoľní, zľahka naklepe a krátko sa narežú okrajové blany. Pripravené rebierka sa rýchlo opečú na masti z obidvoch strán. V masti po opekaní sa dozlata opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, zastrekne vodou, vložia sa opečené rebierka, osolia, okorenia a pod pokrývkou sa dusia domäkka. Počas dusenia sa rebierka podľa potreby dolievajú vodou. Udusené rebierka sa vyberú, šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží a zaleje vodou, dobre zamieša a prevarí. Pred dovarením sa dochutí soľou, precedí na rebierka, pridá sa maslo a už sa nevarí. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, dusená ryža, zeleninové šaláty, kompóty.

 

Rebierka z diviaka na rošte

1 kg chrbta diviaka, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, olej.

Z chrbta diviaka sa odseknú chrbtové a čiastočne aj rebrové kosti, mäso sa odblaní, umyje, osuší a nakrájajú sa z neho rebierka. Na nakrájaných rebierkach sa čiastočne uvoľní mäso z kostí, naklepe, osolí, okorení a potrie olejom a nechá sa chvíľu odležať. (Na túto úpravu sa môže použiť chrbát len z mladých kusov.) Pripravené rebierka sa znova potrú olejom a položia na rošt (grilovaciu platňu, vtedy sa pred pečením už nepotierajú) a pečú sa z obidvoch strán. (Ak nie je k dispozícii rošt ani gril, nepotierajú sa, ale poprášia múkou a rýchlo opečú z obidvoch strán na masti.) Vhodná príloha: pečené zemiaky a dusená červená kapusta.

 


Rebierko z diviaka dusené na víne

1 kg pečienky z diviaka, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 lyžicu hladkej múky, olej, 2 lyžice masla, 5 jabĺk, 1 dl červeného vína, petržlenovú vňať.

Z očisteného chrbta sa čiastočne odseknú chrbtové aj rebrové kosti a nakrájajú sa rebierka. Mäso z rebierok sa čiastočne uvoľní, očistí, zľahka naklepe, osolí a okorení. Pripravené rebierka sa poprášia múkou a opečú na oleji z obidvoch strán, zastreknú vodou a dusia domäkka. Neolúpané, jadrovníkov zbavené jablká sa nakrájajú na hrubšie plátky, vložia na ohriate maslo, podlejú vínom a pod pokrývkou podusia. Šťava z jabĺk sa pridá do šťavy z mäsa, podľa potreby dochutí soľou a korením. Pri podávaní sa rebierko ozdobí 2 - 3 plátkami duseného jablka, posype sekanou petržlenovou vňaťou a podleje šťavou. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové krokety, dusená ryža.

 

Rezeň z diviaka na šampiňónoch

800 g stehna diviaka, 2 lyžice masti, 2 cibule, 1 lyžičku soli, 1 lyžičku hladkej múky, mleté čierne korenie, 30 g slaniny, 100 g čerstvých šampiňónov.

Z očisteného, umytého a osušeného stehna sa cez vlákno nakrájajú rezne, zľahka sa naklepú, krátko sa narežú okrajové blany. Mäso sa mierne osolí a rýchlo opečie z obidvoch strán. Na masti po opekaní sa opraží nadrobno nakrájaná cibuľa, zapráši múkou, opraží, zaleje vodou, zamieša a povarí. Do pripraveného základu sa vložia opečené rezne a pomaly sa dusia domäkka. Očistené, na plátky nakrájané šampiňóny sa pridajú do opraženej slaniny nakrájanej na kocky, osolia, okorenia a spolu opražia, mierne zalejú vodou a dusia domäkka. Mäkké mäso sa vyberie, šťava sa precedí na dusené šampiňóny, krátko povarí, dochutí soľou, korením, vložia sa rezne a spolu sa ešte krátko podusia. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, ryža, cestoviny, žemľové knedle, zeleninové šaláty.

 

Pytliacka omeleta

250 g stehna z diviaka, 10 vajec, 250 g sterilizovaného hrášku, 50 g oleja, 250 g sterilizovaných šampiňónov, 150 g kyslých uhoriek, 100 g údenej slaninky, sterilizované feferónky a kapiu, čierne korenie, soľ.

Mäso nakrájame na jemné rezance. Restujeme na oleji spolu s pokrájanými šampiňónmi, pridáme nakrájané kyslé uhorky, hrášok, posolíme a jemne okoreníme. Z hotovej zmesi oddelíme na panvicu časť pre jednu porciu (jednu pätinu), zalejeme ju dvomi rozšľahanými vajciami a pečieme do ružova po oboch stranách. Na tanieri obložíme omeletu vejárikmi údenej slaninky, kapiou a feferónkou.

 

Guláš z diviny

2 kg mäsa z diviny (jeleň, diviak), 1 dl oleja, 1 kg cibule, 50 g slaniny, 5 strúčikov cesnaku, 250 g mrkvy, 150 g zeleru, zelerový list, 150 g petržlenu, 1 lyžicu mletej štipľavej červenej papriky, soľ, 2 páry domácej klobásy, 2 dl bieleho vína, bobkový list, 3 lyžice rajčinového pretlaku, 1 dl kyslej smotany, 2 lyžice Podravky.

Mäso nakrájame na väčšie kusy a opražíme ho na horúcom oleji. Preložíme ho do inej nádoby a prikryjeme. Vo výpeku opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, mrkvu cesnak, zeler, petržlen, údenú slaninu, pokrájaný zelerový list a všetko varíme za občasného podlievania vodou do zmäknutia. K zmäknutej zelenine pridáme mäso, na kolieska pokrájanú klobásu, bobkový list, štipľavú papriku a Podravku. Pred dovarením pridáme rajčinový pretlak, kyslú smotanu a víno. Ako prílohu podávame kašu z kukuričnej múky, žemľové knedle alebo varené zemiaky.

 

Jágerek

Srdce, ľadvinky, pečeň, 5 veľkých cibúľ, bobkový list, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, soľ.

Na masti osmažíme cibuľu s bokovým listom. Pridáme na pásiky pokrájané srdce a ľadvinky. Podusíme. Keď sú ľadvinky a srdce mäkké, pridáme pečeň, korenie a ešte krátko podusíme. Podávame s chlebom a červenými vínom.

Divinová zmes na ihle

2 bažantie prsia, 200 g srnčieho stehna, 100 g srnčej pečene, 100 g anglickej slaniny, 1 stredne veľká cibuľa, soľ, zmes korenín 'divé korenie', olej, červené víno.

Z uvedených druhov mäsa a slaniny nakrájame menšie plátky, ktoré zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme, vložíme do misky, zalejeme malým množstvom vína a oleja a dáme do chladu na 3-4 hodiny odstáť. Potom mäso striedavo s kúskami cibule napichávame na ihly a položíme na rozohriatý rošt. Podávame s chlebom, zemiakmi, alebo rôznymi omáčkami a vínom.


Pečený bok z diviaka

800 g boku diviaka, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, tymian, nové korenie, bobkový list, 1 lyžicu masti, 1 lyžičku hladkej múky.

Očistené, umyté a osušené mäso sa osolí, okorení a potrie rozdrveným divým korením. Pripravené mäso sa vloží do pekáča, poleje roztopenou masťou, mierne podleje vodou a pečie v rúre domäkka. Počas pečenia sa mäso obracia a polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Upečené mäso sa vyberie a uchová v teple. Šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, krátko opraží, zaleje vodou, dobre rozmieša a povarí. Pred dovarením sa dochutí soľou a precedí. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, žemľové knedle, rôzne upravená kapusta, zeleninové šaláty.


Pečený diviak

1,2 kg mäsa z diviaka, 6 strúčikov cesnaku, 1 lyžičku soli.

Cesnak prelisujeme a zmiešame s cesnakom. Touto zmesou potrieme celá kus mäsa a odložíme na dva dni do chladničky. Mäso vložíme do vyhriatej rúry, podlejeme vodou a upečieme.


Ďžuveč z diviny

600 g diviny alebo bravčového mäsa, olej, 1 cibuľu, 200 g húb, olivy, rajčiny, papriku, ryžu, 2 dl vína, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, petržlenovú vňať.

Mäso pokrájame, vložíme do horúceho oleja, keď zbelie pridáme na drobno pokrájanú cibuľu, štipku soli a chvíľu podusíme. Pridáme ošúpané a pokrájané dve rajčiny, premiešame a opäť chvíľu podusíme. Posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a krátko podusíme. Podlejeme vodou a vínom, prikryjeme a ďalej dusíme do polomäkka. Osobitne si krátko podusíme pokrájanú papriku a huby. Mäso preložíme na pekáč, pridáme podusenú papriku a huby, olivy, ošúpané a pokrájané rajčiny, premiešame, vložíme do rúry a zapekáme asi 30 minút. Hotové jedlo posypeme pokrájanou petržlenovou vňaťou.


Diviak so šípkovou omáčkou

800 g stehna (pliecka) diviaka, 1 lyžičku soli, 100 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 3 lyžice masti, 1 lyžicu octu, 1 citrón, čierne a nové korenie celé, bobkový list, 1 lyžicu hladkej múky, 100 g šípkového lekváru, polovicu lyžičky mletej škorice, 1 lyžicu cukru, 1 dl červeného vína.

Vykostené, očistené, umyté a osušené stehno (pliecko sa upevní motúzom, vykostený chrbtový sval) sa mierne osolí. Na polovičnom množstve masti sa opraží na plátky nakrájaná koreňová zelenina, cibuľa, pridá sa divé korenie, ocot, umytý, na plátky nakrájaný citrón a mierne zaleje vodou. Do pripraveného základu sa vloží mäso a pod pokrývkou v rúre sa dusí domäkka. Počas dusenia sa mäso obracia, podľa potreby dolieva vodou. Mäkké mäso sa vyberie a uchová v teple. Na zvyšku tuku sa pripraví z múky zápražka, zahustí sa ňou šťava, dobre zamieša, doleje sa vodou a dobre prevarí. Pridá sa šípkový lekvár, škorica a cukor. Pred dovarením sa dochutí soľou, octom, pridá sa červené víno, krátko povarí a precedí cez husté cedidlo. Vhodné prílohy: žemľové knedle, vyprážané zemiakové krokety.


Pečený diviak s čerešňovou omáčkou

1 kg stehna z diviaka, soľ, 0,5 l vody, 0,25 l octu, koreňovú zeleninu, celé čierne korenie, 75 g masla, 75 g slaniny, 2 dl červeného vína, 2 dl vývaru, 2 lyžice sušených čerešní, 150 g čerešňového džemu, 25 g masla, 1 lyžicu strúhanky, 1 dl červeného vína, citrónovú kôru, škoricu, cukor.

Stehno z diviaka umyjeme, nasolíme a dáme do hrnca. Zvlášť uvaríme dva diely vody, 1 diel octu, koreňovú zeleninu a celé korenie. Vychladnutú marinádu nalejeme na mäso a necháme asi dva dni marinovať. Na masle a na slanine, ktorú sme pokrájali na malé kocky, osmažíme pokrájanú zeleninu z marinády. K zelenine pridáme mäso, vložíme do rúry a pečieme. Podlievame červeným vínom a vývarom. Sušené čerešne rozdrvíme, pridáme čerešňový džem a dáme variť. Na masle opražíme strúhanku, podlejeme červeným vínom, pridáme postrúhanú citrónovú kôru, škoricu, cukor, precedenú čerešňovú zmes a povaríme. Upečené mäso podávame s knedľou a čerešňovou omáčkou.

Sekaná pečienka z diviaka

500 g stehna z diviaka, 200 g bravčového bôčika, 100 g údenej slaniny, 1 cibuľa, 2-3 žemle, 2 vajcia, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, tymian alebo majorán, mletá červená paprika, 1 lyžička bravčovej masti a múky na šťavu.

Umyté a pokrájané mäso pomelieme s cibuľou a navlhčenými žemľami. Pridáme soľ, koreniny, na kocky pokrájanú údenú slaninu, rozmiešame, na pekáči tvarujeme dve šišky, podlejeme vodou a upečieme. Do výpeku zamiešame trochu múky, masti a mletej papriky, rozmiešame a 10minút povaríme. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky a kompót z drobných lesných plodov.


Dusený diviak

1000 g mäsa z diviaka, 100 g slaniny, 100 g masla, 400 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) bobkový list, soľ, čierne korenie, nové korenie, citrón, 1 dl bieleho vína, 2 lyžice hladkej múky, cukor podľa chuti.

Mäso umyjeme, osušíme, prešpikujeme výdatne slaninou a osolíme. Na masle, ktoré sme predtým rozohriali, mäso zo všetkých strán prudko opražíme a potom vyberieme. Do výpeku pridáme nakrájanú zeleninu, bobkový list, korenie, kolieska citróna. Pridáme opečené mäso, podlejeme horúcim vývarom a udusíme do mäkka. Mäso vyberieme, v malom množstve studenej vody rozhabarkujeme múku, pridáme do šťavy, pridáme víno, cukor, všetko rozmixujeme a podľa potreby ešte dochutíme. Môžeme zjemniť kúskom masla. Ako prílohu podáme žemľovú knedľu a mäso ozdobíme ríbezľami.


Ragú z diviny v kukuričnom kruhu

750 g diviny (pliecko alebo stehno), soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, 2 lyžice múky, 100 g prerastenej slaniny, 2 lyžice oleja, 1 veľkú cibuľu, 2,5 dl divinového vývaru, 3 borievky, 2 bobkové listy, 2 lyžičky tymiánu, 1 lyžičku celého čierneho korenia, 1 lyžicu šípkového lekváru, 1/2 l červeného vína, 250 g gaštanov, 250 g šalotky, 2 lyžice masla, 1 lyžicu cukru. Na kukuričný kruh: 1,5 l bujónu, 300 g kukuričnej krupice, 1 lyžicu oleja, vetvičku tymiánu.

Mäso pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme a posypeme múkou. Zohrejeme olej a opečieme v ňom slaninku pokrájanú na kocky. Cibuľu opražíme na oleji do sklovita, postupne opečieme mäso, prilejeme vývar a pridáme borievky, bobkové listy, tymián, celé čierne korenie a šípkový lekvár. Pomaly varíme asi 10 minút, prilejeme červené víno a dusíme asi hodinu. Rozpustíme maslo, pridáme cukor, premiešame, pridáme nakrájanú šalotku a gaštany a krátko opečieme. Preložíme do ragú, pridáme pokrájanú slaninu a dusíme 30 minút. Do hrnca dáme bujón a do vriaceho pridáme kukuričnú krupicu. Pomaly varíme 40 minút a občas premiešame. Túto kašu dáme do formy v tvare kolesa a potrieme olejom. Vyklopíme na veľkú misu a do stredu dáme ragú. Ozdobíme vetvičkami tymiánu. Môžeme podávať aj so zemiakovou kašou a brusnicami.